Wat is een POH-GGZ?
De afkorting POH-GGZ staat voor Praktijk Ondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidzorg. De POH-GGZ werkt onder de verantwoordelijkheid van de huisarts en biedt laagdrempelige hulp bij milde tot matig ernstige psychische en/of psychosociale klachten. Net als de huisarts werkt de POH-GGZ met medisch beroepsgeheim.
Wanneer naar de POH-GGZ?
Het normale leven wordt vaak, tijdelijk of langdurig, gedwarsboomd door tegenslagen. Deze kunnen sociaal, psychisch of lichamelijk zijn en vaak is er sprake van een combinatie van zaken. Niet elk psychisch ongemak behoeft professionele behandeling. Vaak volstaat de eigen draagkracht en oplossingsgerichtheid, bijvoorbeeld ook met steun van naasten en/of nuttige online adviezen. Maar soms lukt het niet om zelf de lijdensdruk van psychische en/of psychosociale klachten te verminderen. De huisarts en POH-GGZ kunnen dan helpen inschatten of professionele zorg nodig is of niet.
Hoe kom ik bij de POH-GGZ?
Maak een afspraak met de huisarts om te bespreken of het een goede keus is om naar de POH-GGZ te gaan. Als dit een goede optie blijkt, kunt u via de huisarts of assistente een afspraak inplannen.
Wat doet de POH-GGZ?
De POH-GGZ zal eerst een intakegesprek met u hebben om uw klachten, situatie en vragen in kaart te brengen. Hiertoe stelt de POH-GGZ vragen, luistert en gebruikt soms een vragenlijst. Zo probeert de POH-GGZ samen met u te komen tot een probleemdefinitie, een realistisch doel en een plan.
De POH-GGZ helpt bijvoorbeeld bij:
– angst- en/of spanningsklachten – somberheid of depressie
– slaapproblematiek
– verlies van een dierbare
– nazorg na behandeling in de GGZ
– relatieproblemen
Samen met de POH-GGZ kiest u welke behandeling het beste bij u past. Vaak is een aantal ondersteunende gesprekken bij de POH-GGZ voldoende om u beter te voelen en kunt u daarna weer op eigen kracht verder. Soms zal een verwijzing nodig zijn naar hulpverlening buiten de huisartsenpraktijk, zoals bijvoorbeeld naar het sociaal wijkteam, een psycholoog of een psychiater.
Hoe vaak spreekt u de POH-GGZ?
De POH-GGZ biedt in principe een kortdurende behandeling: gemiddeld tussen de 4 en 10 gesprekken in totaal met ong. 2-3 weken tussen elk gesprek.
Hoe lang duren de gesprekken bij de POH-GGZ?
Het intakegesprek duurt 45 minuten en alle vervolggesprekken duren 30 minuten.
Actie voordat ik de POH-GGZ spreek?
Het is zeer aan te raden om voorafgaand aan het eerste gesprek (intake) het intakeformulier dat u van de huisarts krijgt (en welke ook op de website staat) in te vullen en digitaal naar de praktijk te e-mailen (info@hapoverwhere.zorgring.nl) en/of mee te nemen naar de intake.
Wat kost de POH-GGZ?
U hoeft voor de gesprekken niet te betalen. De kosten vallen onder de basisverzekering en worden dus volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Kosten gaan dus niet van uw eigen risico af.